Nieuws

Eerste ploeg spoelt interclubkater van de vorige speeldag door

door Peter op 7 feb. 24

 

Na het toch wel flink pakje slaag die ploeg 1 vorige week in Wetteren kreeg te verduren, moest het vandaag tegen Landegem er 'boenk' op zijn. De sterren stonden vooraf niet zo gunstig want er moest met een noodploeg opgetreden worden. De eerste twee borden waren wegens omstandigheden niet op de afspraak, zodat er moest doorgeschoven en bijgepast worden. Zelfs de reporter ter plaatse was er niet, dus neemt ondergetekende de lastige taak van Bert over om wat zinnigs over ons eliteteam te schrijven. De tweede en derde ploeg waren bye, dus dat wordt een kort verslagje?

De tegenstander van dienst was Landegem en het beloofde een pittige namiddag te worden toen uit de ploegopstelling kon worden afgeleid dat deze Oost-Vlaamse jongens op papier gemiddeld 100 ELO sterker waren. Ladies first: Ons Giuliaatje was in uitstekende doen en ze stond al beter na de opening. In het middenstuk bouwde ze rustig en gestaag haar voordeel uit. Toen de dames verdwenen waren van het bord joeg Giulia met Italiaanse passie in de ogen haar pionnen vooruit. De Landegemmer kwam almaar meer in de verdrukking en werd uiteindelijk mat gezet met een mooie combinatie. Eerste bordspeler Michiel, geen onbekende voor Giulia 😁, kwam in een Tarrasch-storm terecht. Zwart leek de gespeelde variant beter te kennen en kon Michiels rokade verhinderen, maar dat kostte hem wel een pion. Er ontstond een complexe stelling en onder tijdsdruk blunderde de Landegemmer een stuk en hij gooide meteen de handdoek. Intussen was Fabio al geruime tijd op het gelijkvloers bezig om zijn inwendige mens te versterken na een volgens hem 'mini-miniatuurtje'. Zijn rivaal blunderde op zet vier (!) en hij gaf op, op de zesde zet omdat hij zijn dame moest geven om mat te voorkomen. Wellicht één van de snelste overwinningen uit Fabio's glansrijke carrière? Bernard onze vierde man wou enkel kwijt dat hij goed had gespeeld en dat het remise werd tegen de Landegemse ploegkapitein. Ook Robbert hield de bordjes in evenwicht, maar dat ging eerder moeizaam na een slechte opening en een niet veel beter middenspel. Als rotte kers op de taart blunderde hij dan nog eens vreselijk. Gelukkig voor onze clubkampioen vond zijn tegenstander de juiste zetten niet en kon hij naar remise afwikkelen. Yannick die schaakwerkloos was door de verplichte rustdag van het tweede team mocht mee met de grote jongens en nam het laatste bord voor zijn rekening. Het werd een lastige namiddag met al een venijnig openingsvalletje die zwaar onderschat werd door onze Roeselaarnaar. Toen het stof over het slagveld was opgetrokken, stond de interessante materiaalverhouding van toren versus paard, loper en pion op het bord. De Landegemmer had er ongetwijfeld veel zin in, want hij offerde vol zelfvertrouwen paard en loper voor een toren en een pion. Yannick zag de bui al hangen en gaf op vooraleer hij onder de voet zou worden gelopen. Het enige minpuntje van een leuke namiddag schaak waar Roeselare het veel sterkere Landegem met 4-2 huiswaarts stuurde. Proficiat jongens (en meisje), de afwezigen zullen zeker trots op jullie zijn...

 *Meester Steven fervent pasta- en pizzavreter koos deze week voor onze Italiaanse prima donna Giulia die knap won op bord 3 tegen een bijna 200 ELO sterkere tegenstander. Veel plezier met Video 76: Giulia Polin - Luc Danckaert.

*Hij komt, hij komt,... neen niet die uit Spanje jaarlijks emigrerende witbaardige ouwe man met de zwarte bodyguards, maar de op onze Mandelgronden geboren Deurnse schaakgodheid Hel(l)mut Froeyman! De 'Froey' komt op zondagvoormiddag 25 februari om 10h30 stipt eens uitleggen waarom schaken fun is. Het wordt ontegensprekelijk een boeiend relaas van iemand die al meer dan dertig jaar gepassioneerd met de schaaksport bezig is. Zeker een aanrader want volledig gratis aangeboden aan Torrewachters, bevriende schakers, geïnteresseerden in dat o zo verslavende spelletje en eigenlijk voor iedereen die anders op zondag in zijn bed blijft liggen. Meer info vind je hier.

*Ik eindig met nog wat Brugs clubnieuws waar ze heel wat evenementen op stapel hebben staan:

Het Vlaams Blitzkampioenschap op 3 maart. Meer info.

Open Brugs Kampioenschap Schaken (OBKS, het vroegere Lentetornooi) vanaf 8 maart. Meer info

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Geen spoor van spelers...

2de Klasse: Vermist...

3de Klasse: Philip-Mario 1-0.

De kalender:

*18 februari: Ronde 8 Interclubs: Roeselare 1 - Waregem 1, Roeselare 2 - Waregem 2, Roeselare 3 - Waregem 3.
*25 februari: Voordracht Helmut Froeyman 'Schaken is fun' op zondagvoormiddag in De Arend
*27 april: Debutantentornooi in Izegem