Nieuws

Helmut heeft een missie

door Peter op 28 feb. 24

 

Helmut heeft inderdaad een missie of is het eerder een late roeping? Neen hij gaat niet van deur tot deur om zijn achterban warm te maken voor één of ander geloofsovertuiging, het is eerder zijn blinde devotie voor schaakgodin Caïssa die hij probeert over te brengen met zijn spreekbeurt 'Schaken is fun' . Dat deed hij zondag laatstleden in het schaaklokaal van de Torrewachters, waar een talrijk opgekomen publiek geboeid bleef van de eerste tot de laatste minuut. Voorzitter Steven Keirse was een bevoorrecht getuige en brengt een kort verslagje van het gebeuren...

"De voordracht was best inspirerend. Helmut heeft een nieuwe missie. Hij wil schakers leren wat de fun is in het schaken en hoe je het leuk blijft vinden. Directe aanleiding is het bericht dat Bart Michiels (en nog vele andere sterke spelers) volledig gestopt zijn met schaken. Voor een schaakdier als Helmut (die in de voorbije 30 jaar nog geen dag zonder schaken heeft laten voorbij gaan) is zoiets natuurlijk onbegrijpelijk. Hij stelt de vraag wat er fout gelopen is als iemand na zo veel jaren intense toewijding aan het schaken er abrupt en volledig mee stopt.   Niemand is gepassioneerder dan Helmut zelf. Dat enthousiasme spatte ervan af tijdens de vele anekdotes over zijn schaakbelevenissen van de laatste 30 jaar. Of iedereen nu echt staat te popelen om zelf ook te gaan spelen in het buitenland en partij-analyses te maken, dat weten we niet. Zeker is wel dat niemand onberoerd gebleven is bij de fonkel in Helmuts ogen als hij uitlegt wat het vlindereffect is en hoe hij het ontdekt heeft (zie ook Helmuts Blog over dat onderwerp)."

Meester Steven was danig onder de indruk van Helmuts betoog voor de schaaksport. Het was zo erg dat hij zich mentaal niet kon opladen om jullie je wekelijkse schaakvideo te bezorgen. Geen nood de meester is in behandeling bij de huispsychologe en zal volgende week ongetwijfeld terug opgeknapt zijn? Misschien is het nu tijd om enkele filmpjes die de revue gepasseerd zijn opnieuw te bekijken? Dat kan via het YouTubekanaal van de meester. Veel plezier!

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Daniël-Guido 1/2, Jan-Marc 1/2, Casper-Frank 1/2, Warre-Pauwel 1-0.

2de Klasse: Chris-Gabriël 0-1, Erik-Nick 1-0, Pieter-Henk 0-1.

3de Klasse: Renaat-Pierre 1-0, Dany-René 1-0.

De kalender:

*03 maart: Vlaams Blitzkampioenschap te Brugge. Meer info.
*08 maart: Eerste ronde OBKS (Vroeger Lentetornooi). Meer info
*27 april: Debutantentornooi in Izegem