Nieuws

Candidates 2024

door Peter op 20 mrt. 24

Over exact 14 dagen start in het Canadese Toronto het kandidatentornooi, ook wel de zoektocht naar de uitdager voor huidig wereldkampioen Ding Liren genoemd. Nieuw en ook wel leuk is dat op hetzelfde tijdstip en plaats ook de vrouwen op zoek gaan naar een uitdaagster voor hun wereldkampioene en dat is de Chinese Ju Wenjun. Even leek het er op dat de Canadese ambassade roet in het eten ging gooien door moeilijk te doen over de visa van de Indische deelnemers en dit naar aanleiding van een aanslepend diplomatiek incident tussen beide landen. Kort samen gevat gaat het over de moord op een Indische opposant die in Canada woonde en waar de Indische regering volgens de Canadezen wel eens meer over kon weten. Die politieke storm is nog niet gaan liggen maar intussen zijn de plooien op schaakgebied terug glad gestreken en is iedereen (lees Indische schakers) welkom in Canada. 
Beide kandidatentornooien tellen 8 spelers/speelsters die het in klassieke schaakpartijen tegen elkaar gaan opnemen met wit en zwart. Wie na 14 matchen bovenaan eindigt, is enkele tienduizenden euro's rijker en die mag zich opmaken voor een gevecht voor de wereldtitel. Zoals steeds is het kruim van de schaakwereld aanwezig en zij plaatsten zich via verschillende wegen voor dit toptornooi. Een kort overzichtje... Bij de mannen zijn dat Nepomniatchi (verliezend finalist vorig WK), de beste drie van de Chess World Cup zijnde Pragga, Caruana en een zekere Abasov, die Carlsen vervangt omdat die nog altijd een heel klein beetje WK-schaakmoe is. Verder de beste twee van het FIDE Grand Swiss Tournament Gujrathi en Nakamura en tenslotte Gukesh (winnaar FIDE-circuit) en Firouzja die de hoogste rating had in januari 2024.
Bij de dames hebben we Tingjie (verliezend finaliste vorig WK), de beste twee uit de Women Grand Prix zijnde Lagno en Goryachkina. Verder de beste twee uit de Women Chess World Cup Salimova en Muzychuk (Anna) en de twee beste speelsters uit de Women Grand Swiss Vaishali en Zhongyi. Good old Koneru Humpy mag ook opdraven als hoogste rating van januari 2024. Nog een korte kanttekening bij de bovenstaande lijsten, als iemand al geplaatst was via een andere weg dan werd de volgende in het eindklassement van dat tornooi genomen.
Uw reporter, jammer genoeg niet ter plaatse, probeert u vanaf 3 april op de hoogte te houden van laat ons hopen heel wat topschaak. U kunt alles volgen via de gebruikelijke kanalen Chess.com, YouTube, ... en er is ook sedert kort de officiële site van het tornooi en die vindt u hier.


*Ook bij de Torrewachters lopen enkele heuse kampioenen rond, ééntje is er al gekend voor dit seizoen. David Dupont is de kersverse kampioen in derde klasse. Ook zijn vrouw vindt hem trouwens een echte kampioen, want samen worden ze deze zomer de trotse ouders van hun eersteling. Proficiat namens de ganse Torrewachtergemeenschap! David had het afgelopen zaterdag niet makkelijk tegen de onvoorspelbare Mario, die al snel uitpakte met een speculatief stukoffer. Spijtig dat de Kortemarkse crack de openingstheorie wat door elkaar haalde en de sterkste voortzetting miste. Toen de storm wat was gaan liggen was het dan ook een koud kunstje voor David om het af te maken en de titel binnen te halen. Veel plezier met Video 81: Mario Verbanck-David Dupont.

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Warre-Casper 1-0, Guido-Marc 0-1.

2de Klasse: Pieter-Gabriël 1-0, Diederik-Henk 0-1.

3de Klasse: Mario-David 0-1, Pierre-René 1/2, Xander-Vova 0-1, Renaat-Tim 1-0, Dany-Philip 1-0.

De kalender:

*24 maart: Ronde 10 Interclubs: Roeselare 1 - Brugge 3, Roeselare 2 - Brugge 6, Roeselare 3 - Brugge 7.
*19 april: 21ste Krekelschaaktornooi in Tielt.
*21 april: Ronde 11 Interclubs: Mercatel 1 - Roeselare 1, Aalter 1 - Roeselare 2, Aalter 2 - Roeselare 3.
*27 april: Debutantentornooi in Izegem