Nieuws

Vrolijk Paasfeest!

door Peter op 27 mrt. 24

 

Ruim op tijd om jullie allen een Zalig Pasen toe te wensen en veel succes in een eventuele paaseierenzoektocht om ongetwijfeld daarna alles met veel smaak te verorberen bij een Woutloze Ronde van Vlaanderen... Enfin dat volstaat als inleiding, nu het serieuzere werk. Vorige week stond de voorlaatste ronde van de Nationale Interclubs op het programma, met zijn allen in de loopgraven tegen Brugge. Ploeg 1 & 3 hadden niet echt veel meer te winnen of te verliezen. Bij ploeg twee stonden ze met de rug tegen de muur, het mes op de keel en moesten ze het ijzer smeden als het heet was of beter de beer afschieten als de pan warm is, huh...? Ondergetekende heeft weer eens dubbele dienst en probeert de gebeurtenissen van afgelopen zondag te reconstrueren met wat hij allemaal in zijn mailbox kon vinden.

Ik was wat later op de plaats der feiten en trof op het gelijkvloers al Bernard aan met tegenstander, schuimende pinten en een vredespijp na het spelen van een gelijk opgaande game waarbij de dames al snel werden geruild. Bernards loperpaar volstond niet om op meer te rekenen dan een halfje en dat werd het dan ook. Boven gekomen bleek Robbert niet op post, onze clubkampioen had last van een opstoot van jongdementie (?) en was het glad vergeten. Als beloning mag hij na de interclubs op gratis bedevaart naar Scherpenheuvel, te voet wel te verstaan. Meester Keirse, joker van dienst, speelde naar eigen zeggen een bevredigende partij tegen een oersaaie Colle-opening. De Bruggeling had zichzelf in slaap gewiegd want hij zag de minderheidsaanval op de damevleugel niet op zich afkomen. Toen het kwaad was geschied, had Steven een pion gesnoept. Dat extra soldaatje kwam goed van pas in het eindspel waar heel wat moest gemanoeuvreerd worden vooraleer onze man met de bloemen naar huis toe kon. Ook Giulia moest geduldig schuiven over het bord. Na een gelijk opgaande start kon onze meid een eerste pion stelen van haar taaie opponent. Geduldig vergrootte ze haar voordeel en toen ook nog een tweede in haar 'sacoche' verdween begon ze licht aan het eind van de tunnel te zien. Lees een pion was op weg naar promotie ondersteund door haar sterke torens. 'Dikke' vriend Michiel volgde zijn grote voorbeeld en haalde het relatief makkelijk van Jarid Piceu, derde telg uit de wereldberoemde schaakfamilie Piceu. Jarid verslikte zich in zijn eigen Catalaans en worstelde met een geofferde pion op c4. Finaal verloor hij een stuk en gaf op. Eerste bordspeler Martijn moest tot de laatste man knokken om een gelijkspel uit de brand te slepen. Hij had, naar eigen zeggen, het gevoel dat hij iets beter stond maar het was nooit simpel gewonnen. Uiteindelijk na een slopende wedstrijd gaf Martijn een stuk om remise te forceren. Wie de stand goed heeft bijgehouden moet op een 4-2 teamzege uitkomen voor Roeselare...

Roeselare twee moest zoals reeds gezegd in de inleiding hard aan de bak. Ze stonden ex aequo  met Brugge aan de leiding (matchpunten) en zelfs met een half bordpuntje voor op de Bruggelingen. Brugge op bezoek dus in het hol van de leeuw en ze hadden dan ook enkele 'Straffe Hendriks' meegebracht naar de Rodenbachstad. Dat mocht Yannick tot zijn sha en schande al snel ervaren. Yannick, wellicht in kampioenenstemming(?) trok nogal driest ten aanval richting koningsstelling vastbesloten om het zaakje snel te klaren. De stukken van onze Torrewachter waren echter niet gecoördineerd en konden de beslissing niet forceren. Toen de genaamde Brugse Suski, met Pools bloed in de aderen, een tegenaanval opzette aan de andere kant, begon Yannick sterretjes te zien. Zijn legermacht stond aan de verkeerde kant van het slagveld en kwam hopeloos te laat voor de verdediging van de koning. Het eindigde met een zure opgave wegens een aankomende mat in twee. Laatste bordspeler Sean kon gelukkig de bordjes terug in evenwicht duwen. Hij overleefde zonder noemenswaardige problemen de opening en kwam in het middenspel in het voordeel na pionwinst. De meeste stukken werden afgeruild en er werd afgewikkeld naar een goed uitziend eindspel voor onze Torrewachter. Na een paardoffer dat zijn rivaal niet aannam ging nog een pion in de doos. Met twee pionnen minder op zijn teller gaf de Bruggeling op. Marc voor de gelegenheid schakend op het tweede bord, kwam relatief goed uit de opening met een sterk loperpaar en een open lijn. Nadeliger was een isolani die direct onder Brugs artillerievuur kwam te liggen. Na een lange en complexe ruil dreigde Marc een pion te verliezen, de gekozen voortzetting maakte het alleen maar erger, Marc verloor een vol stuk en ook het volle punt. Fabio mocht weer eens de meubelen redden en hij slaagde daar net niet in. Tegen een bijna 300-ELO sterkere rivaal kwam Fabs een pion voor. Hij besloot om rustig af te wikkelen naar het eindspel en miste een tactische wending waardoor de Bruggeling zijn stelling kon bevrijden om vervolgens met enkele schaakjes remise af te dwingen en teamwinst voor Brugge. 1,5-2,5 het scheelt niet veel, maar hiermee komt Brugge in pole position voor een nieuwe titel. Wij donderen van één naar drie, omdat nu ook Veurne een eindspurt lijkt ingezet te hebben. Het Roeselaarse bestuur komt deze week in spoedzitting bijeen om te beslissen om ploeg 2 op (straf)Kamp Waes te sturen of om ze mee te zenden met Robbert op boetetocht naar Scherpenheuvel? De meer radicale stroming in het bestuur overweegt zelfs een boycot van de Brugse Meesters... we kunnen Brugge natuurlijk ook al proficiat wensen met hun nu niet meer te missen titel, maar denk toch nog maar eens na over mijn berenspreekwoord uit de inleiding 😁.

Ook in de derde ploeg was er iemand die van korte hevige snelle partijtjes houdt. Renaat en zijn Brugse overbuur blitzten zowat hun wedstrijd. Na een evenwaardige opening verloor Renaat een slecht verdedigde pion in het middenspel. Geen nood hij wint die enkele zetten later terug. Helaas gaat het toch mis in de finale waar een beter geplaatste vijandelijke monarch de volle buit kan forceren. Ook bij boezemvriend Diederik liep het al snel fout. Hij speelde naar eigen zeggen zijn slechtste match van het interclubseizoen. Nog voor de rokade was Diederik al een paard kwijt met grote druk op het centrum tot gevolg. Kort daarna gaf hij serieus ontgoocheld op. 0-2 halfweg dat zag er niet goed uit. Gelukkig was de joker van dienst, 'good old' Erik wel in bloedvorm. Hij kreeg een onstuimige jeugdspeler op zijn bord die eens korte metten ging maken met die grijsaard aan de overkant. Toen de storm was gaan liggen en de Bruggeling terug in zijn verdediging was gekropen, kon Erik het initiatief overnemen via de ontstane open b-lijn. Een loperoffer in het centrum maakte dat hij heer en meester werd over deze lijn. De geïnvesteerde loper werd met rente terug gewonnen en het eindspel met toren en drie pionnen tegen loper en pion was nu ook zo moeilijk niet. 1-2  Guido mocht weer eens de meubelen redden, maar hij moest daarvoor hard aan de bak tegen het Brugse jonge talentje Eline Defour. Er kwam een London op het bord, iets wat ze blijkbaar goed kennen bij de Brugse jeugd? Eline kon met een mooie combinatie een koningspion snoepen en verhoogde de druk op de koningsstelling. Guido was net op tijd met zijn dame om erger te voorkomen. Er volgde een kat en muisspelletje waarbij de Brugse probeerde de dames te ruilen, iets waar Guido niet op inging. Toen hij er in slaagde om zelf met zijn dame in haar stelling te infiltreren, keerden de kansen. Hij kon twee pionnen stelen en een dubbele dame-aanval leverde zelfs een kwaliteit op. Eline haalde vervolgens haar truukendoos boven en probeerde nog remise uit de brand te sleuren met eeuwig schaak of zetherhaling. Gelukkig was Guido alert. Ook toen ze zijn vrijpion enkel kon afstoppen door haar paard te geven bleef ze koppig verder spelen. Uiteindelijk kon hij op zet 90 mat zetten en de bordjes in evenwicht brengen. 2-2  Knap gedaan jongens!

Meester Steven bestudeert dit keer een partij uit de voorbije interclubs. Het gaat over de verliespartij van Yannick uit de tweede ploeg, een nederlaag die in de titelstrijd op geen slechter moment kon komen, maar waar wel iets uit te leren valt. Veel plezier met Video 82: Yannick Renckens-Dominiek Suski.

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Frank-Jan 1-0, Didier-Guido 1/2, Marc-Quinten 1-0.

2de Klasse: Chris-Sean 0-1, Diederik-Brecht 1/2, Simon-Pieter 1-0, Henk-Frederique 1-0.

3de Klasse: Vova-Mario 1-0, Tim-Pierre 0-1, Philip-Renaat 0-1, David-Dany 1/2.

De kalender:

*19 april: 21ste Krekelschaaktornooi in Tielt.
*21 april: Ronde 11 Interclubs: Mercatel 1 - Roeselare 1, Aalter 1 - Roeselare 2, Aalter 2 - Roeselare 3.
*27 april: Debutantentornooi in Izegem
*18 mei: Rapid Ploegenkampioenschap te Brugge. Meer info volgt.