Nieuws

ELO-Revolutie?

door Peter op 3 apr. 24

 

Wie maandag laatstleden een kijkje nam op de nieuwe ELO-lijst verschoot zich waarschijnlijk een bult of twee? Indien u zich in maart onder de magische kaap van 2000 ELO bevond, dan hebt u plots als laat paasgeschenk een serieus pak ELO-punten cadeau gekregen. Het bleek geen aprilgrap te zijn van de nieuwe bondsvoorzitter maar levensecht. De Belgische Bond voerde namelijk een 'correctie' uit om de nationale ELO's maximaal in lijn te brengen met de nieuwe FIDE-ELO's waar ook een aanpassing was gebeurd. Zo werd onder andere het minimum ELO-cijfer van beide organisaties gelijkgeschakeld. Er kwam een wiskundige formule aan te pas om de nieuwe punten te bepalen namelijk de volgende:
Nieuwe rating= (2000-oude rating)x0.4. Concreet toegepast op mezelf wordt dat (2000-1419)x0.4= 1651 ELO-punten !!! Een stijging van maar liefst 232 stuks en dat zonder één enkele partij te spelen na Nieuwjaar. Wat ben ik toch een kanjer 😁. Het heeft dan ook weinig zin dat ik deze maand een top drie met de hoogste stijgers en dalers publiceer, onder de 2000 verliest namelijk niemand punten. Er zijn zelfs enkele gelukkigen die maar liefst 340 eenheden stijgen! Boven de 2000 slechts twee minieme dalers, het vermelden niet waard. De verse ELO-lijst is hier te vinden. Er is intussen al heel wat inkt gevloeid over dit onderwerp, zowel positieve als negatieve reacties zijn volop te vinden op ons wereldwijde spinnenweb. Wie zich verder wil verdiepen in deze materie, persoonlijk bekijk ik het van op een (redelijke) afstand, die kan beginnen met dit FIDE-artikel over deze heikele kwestie. Twee oud-Torrewachters namelijk Helmut Froeyman en Yves Surmont hebben ook hun bedenkingen bij deze gang van zaken. Hun gefundeerde meningen kun je nalezen op enerzijds Helmuts blog Brabo en anderzijds op de website van Brasschaat waar Yves thuis is. Wordt ongetwijfeld nog wel eens vervolgd...

Tot slot nog enkele korte mededelingen:

*Een favoriet van menig Torrewachter is het Krekeltornooi in Tielt van vrijdag 19 april. Er wordt gespeeld volgens de handicapformule, waarbij de speler met het minste ELO het meeste tijd krijgt toebedeeld in zijn schaakpartij. Interesse? Meer info vind je hier.
*De sympathieke schaakmens Francky Denolf is dan weer één van de grote roergangers achter een tornooi van zijn club 'Het Vliegend Paard' van Bredene. We maken dan ook graag wat reclame voor de kustjongens. Alle info vind je hier.
*Meester Steven nam deze week vrijaf om zijn (video) batterijen terug op te laden. Vanaf volgende week staat hij u met vernieuwde energie terug te woord en te beeld.

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Didier-Frank 1-0, Guido-Quinten 0-1, Steven-Casper 1-0, Daniël-Pauwel 1-0.

2de Klasse: Henk-Sean 0-1, Nick-Diederik 0-1, Gabriël-Erik 1-0, Chris-Frederique 0-1.

3de Klasse: Vova-Philip 1-0, René-Tim 1-0.

De kalender:

*19 april: 21ste Krekelschaaktornooi in Tielt.
*21 april: Ronde 11 Interclubs: Mercatel 1 - Roeselare 1, Aalter 1 - Roeselare 2, Aalter 2 - Roeselare 3.
*27 april: Debutantentornooi in Izegem
*04 mei: Schaaktornooi in Bredene. Organisatie Schaakclub 'Het Vliegend Peerd'.
*18 mei: Rapid Ploegenkampioenschap te Brugge. Meer info volgt.