Nieuws

Kort

door Peter op 17 apr. 24

 

Het reguliere schaakseizoen loopt op zijn einde, de inkt in mijn blogpen raakt stilaan op, daarom kort enkele mededelingen die u misschien zouden kunnen interesseren:

*Zondag staat alweer de laatste ronde van het Interclubseizoen geprogrammeerd. Ploeg 1 heeft geen degradatieproblemen of kampioenenstress en kan al fluitend zijn match tegen Sint-Amandsberg aanvatten? Team 2 en 3 kunnen in konvooi naar Aalter vertrekken, om de laatste veldslag van het seizoen te beslechten. Ook bij ploeg drie kan dit stressloos wegens niets meer te winnen of te verliezen. Enkel de jongens van team 2 kunnen nog een podiumplek in de wacht slepen. Mathematisch kan een titel misschien nog, maar daarvoor moeten al heel wat mirakels geschieden en goden worden aangeroepen. Leider Brugge heeft het in eigen handen en dat gaan ze echt niet uit diezelfde handen geven... Maar laten we alvast de Torrewachters van ploeg 2 gedenken in onze gebeden en hopen op een klinkende zege, de rest zien we dan wel.

*Vrijdag aanstaande staat het jaarlijkse Krekeltornooi op het programma. Opperkrekel Ignace heeft me nog eens gevraagd om wat reclame te maken voor zijn evenement. Bij deze: Er wordt gespeeld volgens de handicapformule, waarbij de speler met het minste ELO het meeste tijd krijgt toebedeeld in zijn schaakpartij. Interesse? Meer info vind je hier.

*Er gaat tegenwoordig geen week voorbij of er wordt wel ergens een nieuw tornooi aangekondigd. Het volgende is zeker het vermelden waard en omwille van de vele randactiviteiten is het ook een aanrader voor zowel de schaker als de niet-schaker. Ik heb het over het Belgisch Kampioenschap dat dit jaar doorgaat van 6 tot 14 juli in Lier. Er is het expertentornooi waar ze strijden voor de Belgische titel, een Open tornooi voor iedereen en er is vooral ook veel leuke randactiviteit met simultaans, blitzkes, lezingen en een heuse demonstratie schaakboksen. Welke Torrewachter durft het aan om een djoef op zijn muile te krijgen? Alle info kun je vinden op de zeer uitgebreide website van het tornooi. Allen daarheen.

*Vorig jaar trok een delegatie Torrewachters de grens over om in het Franse Rijsel wat blitzpartijen af te werken. De Rijselnaars uiten hierop hun eeuwige dankbaarheid en kwamen een partijtje schaken op onze Ben De Cat-Memorial. Nu is het terug aan ons om een tegenbezoekje te brengen. Het Derde Open Blitz Tornooi van Lille gaat door op zondag 2 juni 2024. Alle info vind je hier of kun je vragen aan oud-deelnemer Sean.

*Vorige week had ik het over het Vlaams Kampioenschap in Blankenberge en daarbij vergat ik schromelijk twee Torrewachters te vermelden. De een had het niet opgemerkt en de ander dacht dat ik uit medelijden met zijn mindere resultaten hem daarom niet had vermeld. Rare jongens die Torrewachters! Bij deze nog eens de link naar het tornooi. Bij de experten won Jacob Dreelinck, de zege in het open tornooi ging naar Tom Piceu en bij de senioren was het Paul Motwani die victorie kraaide. Er namen ook heel wat Torrewachters deel, hoe het hun verging kun je binnenkort lezen in de nieuwe Torrewachter (verschijningsdatum mei).

*Ondertussen is het reuzenspannend in het Kandidatentornooi, bij zowel de mannen als de vrouwen is er weinig afscheiding en kunnen velen nog meestrijden volgend jaar voor de wereldtitel. Bij de mannen is dit de voorlopige top 3: Gukesh(6)-Nepo(6)-Pragga(5.5) en bij de vrouwen zijn dit de leidsters: Lei(6.5)-Tan(6.5)-Goryachkina(5.5). Meer info is hier te vinden.

*Meester Steven is terug en brengt dit keer een kort maar daarom niet minder interessant verslag van een partij uit onze tweede klasse. De hoofdrolspelers Gabriël en Frederique acteren in een fascinerend eindspel, een verbazingwekkende finale die aantoont hoe rijk het schaken is en hoeveel verrassende wendingen er verborgen kunnen zitten in een ogenschijnlijk simpel eindspel. Veel plezier met Video 83: Gabriel Vela-Frederique Lievens.

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Steven-Guido 1-0.

2de Klasse: Brecht-Nick 1-0, Gabriël-Frederique 0-1, Chris-Erik 0-1, Sean-Pieter 1-0.
Tussenstand Tweede Klasse

3de Klasse: In paasverlof?
Tussenstand Derde Klasse

De kalender:

*19 april: 21ste Krekelschaaktornooi in Tielt.
*21 april: Ronde 11 Interclubs: Mercatel 1 - Roeselare 1, Aalter 1 - Roeselare 2, Aalter 2 - Roeselare 3.
*27 april: Debutantentornooi in Izegem.
*04 mei: Schaaktornooi in Bredene. Organisatie Schaakclub 'Het Vliegend Peerd'.
*18 mei: Rapid Ploegenkampioenschap te Brugge. Meer info volgt.
*06 juli - 14 juli: Belgisch Kampioenschap Schaken in Lier.