Nieuws

Weer eens kort

door Peter op 1 mei 24

 

Schaakseizoen 2023-2024 loopt zoetjesaan op zijn einde. De Nationale Interclubs kenden vorige week hun ontknoping. De Roeselaarse teams deden het al bij al nog behoorlijk met een zesde plaats voor de eerste ploeg, een vijfde plaats voor het tweede team en Roeselare 3 werd eveneens vijfde in zijn reeks. Om het hoofdstuk Interclubs af te sluiten vertel ik nog dat Wetteren 1 kampioen is geworden van Belgiƫ en dat voor de allereerste keer in hun geschiedenis er is dus nog hoop voor ons Torrewachters. Het is trouwens een echt boerenjaar geworden voor de Wetterkes want er waren nog promoties voor Wetteren 2 en 4. Een dikke proficiat namens de Torrewachters uit Roeselare is hier dan ook zeker op zijn plaats.

Misschien eens hoog tijd om stil te staan bij de eigen Torrewachtercompetitie waar het megaspannend is. Enkel in de derde reeks is de kampioen gekend en hij luistert naar de naam David Dupont (8/9).  Tweede werden hier ex aequo Vova en jawel Renaat (6.5). In  tweede is het mathematisch nog niet zeker, maar niemand twijfelt er aan dat Sean met nog drie partijen te spelen de hoofdvogel gaat binnenhalen. Alleen Brecht en Erik kunnen nog roet in zijn eten gooien. In onze eredivisie is het een stuk spannender wat de clubtitel betreft. Het wordt een duel op het scherpst van de snee tussen Steven Keirse en Warre Avereyns die elkaar voorlopig voor geen duimbreed lossen.

Vorige week is het internationaal nieuws wat op de achtergrond verdwenen omwille van de laatste ronde van de Interclubs. Het kandidatentornooi is intussen afgelopen en bij de mannen was het eerder onverwacht dat de pas 17-jarige Indiƫr Gukesh aan het langste eind trok. Hij mag later dit jaar strijden met Ding Liren voor de wereldtitel. Bij de vrouwen wordt die wereldtitelclash een Chinees onderonsje tussen huidig wereldkampioene Wenjun en Tan die van start tot finish aan de leiding stond in het tornooi bij de dames. Waar de wereldtitelstrijd door zal gaan is momenteel nog niet geweten.

Meester Steven is terug van (kort) weggeweest en brengt u een boeiend verslag van de topper in tweede klasse tussen Erik en Brecht. Veel plezier met Video 84: Erik Muller - Brecht Reyntjens.

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Warre-Guido 1-0, Steven-Frank 1-0, Quinten-Casper 1-0.

2de Klasse: Diederik-Frederique 1/2, Erik-Brecht 0-1, Nick-Pieter 1/2.
Tussenstand Tweede Klasse

3de Klasse: Alles gespeeld - David kampioen.
Tussenstand Derde Klasse

De kalender:

*04 mei: Schaaktornooi in Bredene. Organisatie Schaakclub 'Het Vliegend Peerd'.
*18 mei: Rapid Ploegenkampioenschap te Brugge. Meer info volgt.
*02 juni: Derde Open Blitz van Rijsel. Meer info hier.
*06 juli - 14 juli: Belgisch Kampioenschap Schaken in Lier.