Nieuws

West-Vlaams Rapidploegenkampioenschap te Brugge

door Peter op 22 mei 24

Het verslagje komt deze week van onze voorzitter Steven die één van de deelnemers was van alweer een geslaagd Rapidploegenkampioenschap. Dank u Brugse Schaakclub!

"Het West-Vlaams Rapidploegenkampioenschap is de laatste jaren een stralende ster aan het liga-firmament. In een ploegenkampioenschap moet die typische hyperindividualiteit van het schaken wijken voor een teamgevoel. Dat geeft aan dit kampioenschap een bijzondere dynamiek, daarbij komt ook nog die gezellige familiariteit onder West-Vlaamse clubs wat allicht het grote succes van de formule verklaart. De laatste editie viel tijdens het Sinksenweekend en ging dit keer door in Brugge.

Dit jaar waren er 21 ploegen (van 4 spelers). De ploegen werden opgedeeld in categorieën volgens ELO, -1750, -1900 en +1900 (volgens de nieuwe elo-klassering). De gemiddelde ELO van de twee hoogst geklasseerde spelers zijn bepalend voor de categorie. Vanuit Roeselare hadden we dit jaar 3 ploegen afgevaardigd, één in elke reeks. In feite hadden we de eerste ploeg ook in de -1900 reeks kunnen laten meespelen voor de prijzen door onze twee hoogst gekwoteerde spelers (Frank en Steven) niet in dezelfde ploeg te steken, maar zo opportunistisch zijn we niet. 

Ploeg 1 werd dus de theoretisch sterkste ploeg met Steven, Frank, Bernard en Marc. In reeks 1 hadden zowel de Brugse als de Oostendse clubs enkele van hun zwaarste kanonnen in stelling gebracht. Op het eerste bord kregen we o.a. IM Glen De Schampheleire (2400), WIM Annmarie Muetsch (2300) en Benjamin Decrop (2200) voor de kiezen. Het werd een logische afstraffing, al mocht ik wel terugblikken op een aantal goede partijen. Gelukkig troffen we in onze reeks nog Oostkamp en Oostende 3 die elo-gewijs een betere match gaven. De ploeg haalde nog 2-2 tegen Oostkamp, maar tegen Oostende 3 viel het dubbeltje aan de verkeerde kant 1,5-2,5. Uiteindelijk was het eerder verrassend (?) Oostende 1 die West-Vlaams kampioen werd voor Brugge 2 en Brugge 1. Het eindklassement vind je hier.

Ploeg 2 was een jonge ploeg met Brent, Sean, Quinten en Yannick. Zij moesten bekwaam zijn om mee te doen voor de hoofdprijzen in de -1900-reeks. De individuele resultaten vielen wat tegen, maar in een ploegenkampioenschap is 2,5-1,5 even goed als 4-0 en zolang niet iedereen in dezelfde match een inzinking heeft, kunnen de maats elkaars steken oprapen en blijft alles speelbaar. Uiteindelijk raakte ploeg 2 nipt op het podium. De derde plaats was nog goed voor een geldprijs. Het eindklassement in deze reeks vind je hier.

Ploeg 3 met Guido, Stijn, Chris en onze jonge Oekraïner Vova leken in de reeks -1750 de meest overtuigende Roeselaarse ploeg. Mede dankzij een bye haalden ze vrij hoge individuele scores, wat tot een vlotte derde plaats leidde met geldprijs. Het eindklassement in reeks 3 vind je dan weer hier."

*Meester Steven die in de Roeselaarse eredivisie op weg lijkt naar een nieuwe kampioenstitel blijft onvermoeibaar op zoek gaan naar interessante partijen om hierover een educatief filmpje te maken en los te laten op de schakende mensheid. Dit keer trok hij uitgerust met een doos rimpelcrème richting het Gentse Rimpelschaak waar hij een rimpelloze (vers gestreken?) Pauwel aantrof, die zich kranig weerde voor een oudje tegen een plaatselijke rusthuisheld (?). Veel plezier met Video 86: Wim Versporten - Pauwel Deblauwe.

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Jan-Steven 0-1. Steven bijna kampioen.

2de Klasse: Bijna alles gespeeld  -  Sean kampioen.
Tussenstand Tweede Klasse

3de Klasse: Alles gespeeld - David kampioen.
Eindstand Derde Klasse

De kalender:

*02 juni: Derde Open Blitz van Rijsel. Meer info hier.
*06 juli - 14 juli: Belgisch Kampioenschap Schaken in Lier.
*20 juli - 24 juli: Open van Gent
*27 juli - 03 augustus: Open van Charleroi. 
*04 augustus - 08 augustus: Open van Geraardsbergen.
*10 augustus - 16 augustus: Brugse Meesters.
*17 augustus - 25 augustus: Open van Brasschaat.