Nieuws

Nationale interclubs van start

door Peter op 2 okt. 24

 

Roeselare speelt dit jaar met slechts twee ploegen in de interclubcompetitie. Voor sommige spelers was de afstand, het gezin en ook wel een klein beetje de motivatie een grondige reden om het Roeselaarse interclubgebeuren op een laag pitje te zetten. Dat betekent dus een ploeg in vierde en ééntje in vijfde. Aangezien ze vrijwillig zakten uit derde mogen de jongens van vierde twee jaar niet promoveren, wat niet wil zeggen dat ze niet gemotiveerd zijn, want kampioen spelen is niet verboden. De hertimmerde ploegen kregen meteen een zware tegenstander voor de kiezen en konden (spoiler) nipt de zege in huis houden.

Hieronder een kort verslagje, door het wegvallen van Bert, gaan die het ganse seizoen van mij komen. Het eerste zal wegens snipverkouden, grieperig en misschien wel door coronakoppijn, niet mijn beste zijn, u kunt altijd deze paragraaf overslaan en onderaan verder lezen, u bent dus gewaarschuwd...

Ons eliteteam nam het op tegen Pluspion Wachtebeke 4, op papier ruim 200 ELO minder sterk, maar het liep niet altijd van een leien dakje. Voor de gelegenheid ga ik de borden aflopen beginnende met Martijn op bord 1. Onze Brusselaar kwam sterk uit zijn Italiaanse opening welke passief werd behandeld door zijn rivaal. Hij begon een koningsaanval die resulteerde in een 'blote' koning, enkele zwarte paarden stonden het schouwspel wat achteloos te bekijken op de andere vleugel, kort gezegd zij deden niet mee. Afwikkelen naar winst werd zo een makkie en het eerste punt van het nog prille seizoen was binnen. Fabio belandde in een opening die hij niet kende, mocht het een troost zijn Fabs, de meeste openingen ken ik niet! Hij kwam wat gehavend uit de beginfase van het spel met een slechte loper en zwakke witte velden op de damevleugel. De Wachtebekegemmer stond duidelijk beter, maar verslapte in het middenspel. Fabio lanceerde een stevige aanval en wit moest een stuk geven om mat te voorkomen. Wat beduusd speelde hij verder en het liep enkele zetten later toch mat. Ons derde bord Bernard ontsnapte aan een mogelijke (?) nederlaag, toen zijn tegenstander remise voorstelde met een pion meer. Waarom kom ik dat nooit tegen? Het was wel een stelling met ongelijke lopers, die tijdens de analyse achteraf toch op een gelijkspel uitliep. Warre deed het op zijn Engels en dat ging aanvankelijk relatief goed met een gehavende vijandelijke koningsstelling. Toch zat er venijn in de stelling en met allerlei gevaarlijke tactiekjes was het opletten voor onze Torrewachter. Uiteindelijk liep het toch fout toen bij een vijandelijke aanval Warre zijn loper blunderde. Zo werd het 2,5-1,5 een nipte maar deugddoende overwinning.

Ploeg twee, met zoals steeds torenhoge ambities, zal die ongetwijfeld wat moeten herzien, wegens de aanwezigheid van nieuwbakken ploeg Menen. Met drie spelers van meer dan 2000 ELO op de eerste drie borden is de kampioen misschien al gekend? Maar laten we niet te snel van stapel lopen, dit is pas ronde 1. Roeselare 2 nam het op tegen Kortrijk 1, in hun klassieke opstelling een topper op bord 1, meestal ook chauffeur geheten en drie potige jeugdspelers. 

Marc, ons eerste bord, keek in de ogen van Pieter Truwant, in een ver verleden meervoudig Roeselaars kampioen. Hij is het schaken duidelijk nog niet verleerd. Na heel wat geschuifel had de Kortrijkzaan de betere stelling, maar hij slaagde er niet in om een bres in de verdedigingsmuur van Marc te slaan. Uiteindelijk verzandde de partij in een eindspel met Loper, paard + vier pionnen (Marc) tegen loperpaar en 2 pionnen (Pieter).  Na herhaling van zetten werd het alsnog remise. Knap van Marc! Yannick had zijn handen meer dan vol met de taaie jeugdspeler Jesse. Er kwam een Benko op het bord met wisselende kansen, waarbij beide kompanen elkaar voor geen millimeter losten. Vlak voor het eindspel dacht onze Torrewachter om een complex eindspel in te gaan met dame + toren (Roeselare) tegen dame, paard en loper (Kortrijk), maar hij durfde het niet aan. De computer zag het in de analyse wel als een goed plan. Enfin, Yannick besloot 'normaal' te doen, er werden enkele stukken geruild en de remise was een feit. Erik zorgde ongetwijfeld voor één van de spectaculairste partijen van de namiddag. Hij begon nochtans slecht met pionverlies en besloot dan maar een gambiet te veinzen (schitterende tactiek, moet ik ook meer doen). Het werd een chaotische partij met fantastische zetten en grote blunders. Er werd geofferd tot er een eindspel op het bord kwam waarbij Erik een extra pion had en jawel dat was voldoende voor winst. Diederik tenslotte koos voor een snelle puntendeling in een Caro Kann. De Kortrijkse dame werd al snel belaagd (zonder voorspel) door een hevig aanvallende Pieter. Hij besloot, omdat hij vreesde in tijdnood te komen om die dekselse dame op te jagen waarbij herhaling van zetten ontstond. Voor wie goed gelezen heeft, dus ook hier een nipte 2,5-1,5 zege voor de thuisploeg. Dikke proficiat jongens!

Tot slot nog deze warme Mexicaanse oproep voor ons kampioenenbal van volgende week 12 oktober. U kunt er nog bij, maar u moet wel snel wezen. Inschrijven kan door een mail te sturen naar Bernard en te storten op de clubrekening. U hebt nog tijd tot 5 oktober, de traiteur moet alles kunnen bestellen en Mexico is niet bij de deur, vandaar...

Ook voor wie Liga wil spelen, begint de tijd in te korten. Het nieuwe concept met het schaakweekend georganiseerd door Izegem lijkt een daverend succes te worden. Momenteel zijn er al 41 schakers, waaronder enkele Torrewachters ingeschreven. Meer info is te vinden via de link onderaan.

Meester Steven gaat verder met zijn educatieve missie om de schakende mensheid beter te laten worden. Deze week opnieuw een partij uit onze clubcompetitie, met een wat andere aanpak want er wordt een fase uit de opening, het middenspel en het eindspel onder de loupe genomen. Spelers van dienst zijn dit keer Erik Muller, op dreef de laatste weken en Jürgen Verstraete, terug van enkele jaren weggeweest.  Veel plezier met Video 92: Erik Muller - Jürgen Verstraete.

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse A: Steven-Bernard 1-0, Jan-Vova 1-0, Guido-Sean 1/2.

1ste Klasse B: Erik-Jürgen 1-0, Brecht-Peter 1-0, Marc-Frank 1-0.

2de Klasse A: Tom-Mario 0-1, Pieter-Karim 1-0.

2de Klasse B: Nick-Diederik 1/2, Renaat-Philip 0-1, Frederique-Tim 1-0, Kyryl-Raf 1-0.

De kalender:

*6 oktober: Ronde 2 Interclubs: Brugge 4 - Roeselare 1,  KGSRL 12 - Roeselare 2.
*12 oktober: Rapidtornooi + kampioenenviering Torrewachters Roeselare
*12-13 oktober: Eerste Ligakampioenschappenweekend georganiseerd door Izegem
*3 november: Ronde 3 Interclubs: Roeselare 1 - Tielt 1, Roeselare 2 - Bredene 2.
*17 november: Ronde 4 Interclubs: Chesspirant 4 - Roeselare 1,  Veurne 1 - Roeselare 2.
*Belgische schaaktornooienkalender 2024