Nieuws

Ook tweede ronde interclubs geen probleem voor de Torrewachters

door Peter op 9 okt. 24

 

Het seizoen is pas begonnen en de tweede ronde van de interclubs staat al op het programma. Dit keer verlaten we ons veilige thuisfront en wagen we ons aan verre verplaatsingen. Ploeg 1 mocht naar Brugge om de plaatselijke helden van ploeg 4 te bekampen. Het tweede team mocht nog wat vroeger opstaan voor de trip naar Gent, om daar vier stropkes uit ploeg 12 (!) partij te geven.

Bernard mocht ouwe krijger Jonny Rogiers in de ogen kijken. Het werd een intens gevecht want er kwamen verschillende rokades op het bord en dat betekent pionnenkoers richting vijandelijke stelling. Onze Torrewachter hield de druk hoog door zijn b-pion te offeren om zo een halfopen lijn te creëren. Dat loonde, dankzij actief spel op de damevleugel werd de geïnvesteerde pion teruggewonnen en even later ook de partij. Martijn ons eerste bord, was na zijn wedstrijd niet tevreden over zijn geleverde spel, hij kon slechts remise uit de brand slepen tegen een lager gekwoteerde speler. Het werd in het eindspel nog een nagelbijter met een vervelende matdreiging die Martijn moest pareren door zelf eeuwig schaak te geven. Achteraf had onze Torrewachter het over zijn slecht geplaatst paard, wij dachten dat die twee politieagenten, die hem uit zijn concentratie brachten omdat hij verkeerd geparkeerd stond, de oorzaak van zijn minder spelen waren? Het onderzoek loopt nog... Fabio mocht het opnemen tegen een andere Brugse legende: Viking Filip Van Houtte. Hij begon niet slecht met pionwinst na een afgeslagen aanval. Mooi om het toreneindspel aan te vatten. Filip had intussen wat beton gegoten en zijn stelling geconsolideerd, onze Fabs koos het verkeerde plan en hij kwam geen millimeter verder. Remise bleek helaas het hoogst haalbare. Warre inderhaast opgeroepen, deed wat we van Warre verwachten... en dat is winnen. Er kwam een Siciliaanse Alapin op het bord, maar het kon evengoed een Franse Alapin zijn, om maar te zeggen dat het niet correct of toch zeker anders werd op het bord gebracht. De tegenstander van Warre speelde nogal passief en eerder afwachtend. Onze Warre stelde daarom maar zijn rokade uit en koos voor een directe aanval. Gewaagd, maar het bracht hem geen windeieren. De infiltratie via de h-lijn was aartsgevaarlijk. Die kon gestopt worden met een tegenoffer, maar de complexe situatie die op het bord kwam werd niet goed uitgespeeld door de Bruggeling die verloren kwam te staan en na een torenblunder wijselijk opgaf. 1-3 was een onverhoopte maar prima uitslag om mee thuis te komen!

Ploeg twee had na de verre trip naar Gent geen last van wagenziekte of carjetlag, integendeel de vier stropkes werden proper opgepeuzeld. Derde bordspeler Erik kende een rustige namiddag en wist ook niet zoveel te vertellen over zijn partij, behalve dan dat zijn rivaal zijn stukken liever achterwaarts dan voorwaarts bewoog en dat het mat werd na 22 zetten. Tijd om Gent te verkennen! Ook Guido deed het voortreffelijk, in de beginfase werd er heel wat afgeruild, zo gingen toren, paard en c4-pion in het bakje. Onze Torrewachter verkreeg een mooie gevaarlijke vrijpion, die een vijandelijk paard en loper als bewakers meekreeg. Deze stukken deden verder niets en daarvan maakte onze Torrewachter gebruik om aan de andere kant van het bord een venijnige aanslag op de koningsstelling uit te voeren. Ook hier ging het plots snel, er dreigde al snel mat in twee, dat enkel kon voorkomen worden door heel wat materiaal te investeren. De Gentenaar gaf er de brui aan en onzen Guido die kon Stropkes gaan drinken. Ook Yannick was in zijn element, na een nochtans perfect uitgevoerde opening van zijn overbuur, rook hij bloed toen de Gentenaar zowat alle stukken naar de damevleugel schoof. Het gesloten centrum leek ongevaarlijk en onze Torrewachter trok al snel op koningsjacht. Zijn opgerukte duopionnen (g & h) spleten zijn rokadestelling open, een loopoffer werkte het sloopwerk verder af. De ver verwijderde verdedigingstroepen kwamen hopeloos te laat en toen ook nog eens de dame in het bakje verdween (overigens een zeer luie dame wegens nooit bewogen in de match), was het uit. Marc die door mobiliteitsproblemen, toch de NMBS niet (?), in Gent was beland i.p.v. in Brugge kreeg een London op het bord. Hij had aanvankelijk wat problemen met zijn achtergebleven c-pion, maar eigenlijk was dat het spreken niet waard. Toen het al 0-3 was voor de 'goei' stelde hij remise voor en dat werd gretig aanvaard. 0.5-3.5 ook met deze uitslag mogen we thuiskomen!

Rest mij nog u uit te nodigen voor ons rapidtornooitje van aanstaande zaterdag voorafgaand aan de 'Mexicaanse' kampioenenviering. Zorg dat u zeker voor 14h00 aanwezig bent in 'Het Schuurtje', zodat op tijd kan gepaard worden. 

Lady Lieselot, the leading lady of the Liga, stuurde deze week nog een laatste warme oproep om deel te nemen aan de Ligakampioenschappen in Izegem. Aan deze smachtende smeekbede kon ik niet weerstaan en daarom heb ik me maar ingeschreven. Intussen zijn er ruim 45 spelers die mijn voorbeeld volgden. U kunt er nog bij, maar snel wezen is de boodschap, vrijdag 11 oktober is de uiterste inschrijfdatum. Alle info vind je via de link onderaan (kalender).

Meester Steven zorgt deze week voor een primeur met niet één maar twee leuke filmpjes. In het eerste speelt ondergetekende schaak tegen dezelfde Marc als in het interclubverslag hierboven en in het tweede zien we Meester Steven terug tegen de jonge Oekraïner Volodymyr. Oordeelt u zelf wat u het leukste videootje vindt. Veel plezier met Video 93: Peter Degrieck - Marc Ulenaers & met Video 94: Volodymyr Kasianov-Steven Keirse.

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse A: Dany-Didier 0-1, Vova-Steven 1-0, Pauwel-Guido 1/2.

1ste Klasse B: Jürgen-Viktor 0-1, Quinten-Brecht 1/2, Peter-Marc 1-0, Yannick-Erik 0-1.

2de Klasse A: Mario-Stijn H. 1-0, Karim-Tom 0-1, Stijn L.-Pieter 0-1, Gabriël-René 1-0.

2de Klasse B: Diederik -Pierre 1-0, Philip-Raf 1-0, Kyryl-Frederique 0-1.

De kalender:

*12 oktober: Rapidtornooi + kampioenenviering Torrewachters Roeselare
*12-13 oktober: Eerste Ligakampioenschappenweekend georganiseerd door Izegem
*3 november: Ronde 3 Interclubs: Roeselare 1 - Tielt 1, Roeselare 2 - Bredene 2.
*17 november: Ronde 4 Interclubs: Chesspirant 4 - Roeselare 1,  Veurne 1 - Roeselare 2.
*14 december: Rapid- en Blitztornooi ter nagedachtenis van Ben de Cat te Roeselare op het Kerelsplein. 
*Belgische schaaktornooienkalender 2024